Kuopion keilahalli 12.1.1974 - 5.4.2021

Ajattelin hiukan kirjoittaa tarinaa Kuopion keilahallin syntyajoilta, koska meillä monilla ”nuoremmilla” rojjaaslaisilla ei ole niistä ajoista tietoa. Tätä koostetta kirjoitettaessa hallin toiminnat ovat vielä olemassa – jos korona suo - hiukan vajaan kuukauden. Viimeiset heitot hallissa heitetään pääsiäisenä huipentuen hallin viimeisen kisan Kuopion keilahallin kaatajaisten finaaliin pääsiäismaanantaina.

Itse en näitä tietoja olisi pystynyt hankkimaan, vaan olen lainannut seuramme jäsenen Esa Kauniskankaan 2007 kokoamaa ”Kuopion keilailuliiton historiaa”. Esa toimi tuohon aikaan KKL:n puheenjohtajana. Kiitos Esalle!

Keilatalosta keilakujalle

Niin Kuopiossahan keilattiin toki ennen Keilakujaakin. Varhaisimmin keilailua harrastettiin jo 1800 luvulla Väinölänniemellä, mutta ensimmäinen varsinainen 6-ratainen keilahalli sijaitsi Keilatalossa torinkulmalla vuodesta 1957 alkaen.

Vanha halli palveli aikansa ansiokkaasti ja uskollisesti, mutta monet seikat vaikuttivat siihen, että ryhdyttiin vakavasti tosimielessä suunnittelemaan uutta ja suurempaa hallia. Toive uudesta hallista oli elänyt pitkään. Jo vuonna 1963 oli tehty anomus, että uimahallin yhteyteen rakennettaisiin 8-ratainen keilahalli. Eri vaihtoehtoja punnittiin, tutkittiin väestönsuojien tiloja, suunniteltiin ”Kallaveden keilahallia” tuomiokirkon lähelle entisen autoliikkeen tiloihin ja jopa kasarminrakennuksia käytiin katsomassa, mutta köykäisiksi ja ahtaiksi havaittiin.

Uuden hallin perustamispäätös saatiin aikaan 11.4.1973 ja jo tammikuussa 1974 uusi 16-ratainen halli voitiin vihkiä käyttöön. Uuden hallin rakentamiseen vaikutti ratkaisevasti silloin KKL:n puheenjohtaja Erik Aravirta, joka ansioistaan nimitettiin KKL:n kunniapuheenjohtajaksi.

Toukokuussa 1973 Kuopioon alettiin siis rakentaa ajanmukaista 16-rataista keilahallia. Rakentajana toimi avaimet käteen systeemillä Rauma-Repola Oy, Brunswick A-2 koneet toimitti Keilailupalvelu Oy ja rakennuttajana oli perustettu Kuopion Keilahalli Oy. Uusi keilahalli valmistui vuoden loppuun mennessä.

Kuopion uuden keilahallin avausheitot heitettiin 12.1.1974. Maaherra Risto Hölttä ja kaupunginjohtaja Eino Luukkonen suorittivat avausheittoja monen muun ohella. Keilahalliosakeyhtiön puolesta hallin luovutti keilaajille puheenjohtaja Osmo Karhunen, vastaanottajana oli KKL:n puheenjohtaja Erik Aravirta.

Kaikilla 16 radalla toimitettiin erikseen avausheitot. Lopuksi pelattiin tavanmukainen kultasaksikilpailu, jossa palkintona olleet keritsimet ojennettiin jännittävän pistekamppailun jälkeen SKL:n toiminnanjohtajalle tuloksella 202.

Automaattipystyttäjien myötä voitiin Kuopiossakin keilata jo aamupäivällä, vanha halli oli avattu yleensä klo 15.00, jos keilannostajia oli paikalla. Keilaajamäärä kasvoi uusimman hallin myötä 1960-luvun n. 6500 vuosittaisesta keilatunnista vuoteen 1981 mennessä n. 55 000 keilatuntiin vuodessa.

Näin oli Kuopiossakin päästy ihmisvoimasta konevoimaan ja halli on nyt ehtinyt palvella keilaajia ansiokkaasti yli 47 vuoden ajan.

Nyt halli kuitenkin puretaan ja keilailun on aika siirtyä pois asuntotuotannon jaloista. Toivon todella hartaasti kuopiolaisen keilailun puolesta, että hallin nykyiset yrittäjät löytävät tilat ja onnistuvat käynnistämään niissä keilailutoiminnan mahdollisimman pian. Sitä Kuopion keilailu tarvitsee.

Hannu Rissanen, pj

-Paavo kopioi mustavalkoiset kuvat Esa Kauniskankaan kokoamasta historiikistä-

PS. Tässä on linkki historiikkiin.